Friday, September 14, 2012

This is how Allah guide me

I've been in Melaka for 4 days this week. New life as a student after I cuti for 5 months punya lah lama duduk rumah. I'm not happy in Melaka even though my campus is located in the center of the city but kehidupan pergi kelas tak best langsung. Bila dah jumpa kawan2 balik, ramai tanya pasal my changes which is berhijab. Alhamdulillah, dah berbulan lebih I wearing hijab secara permanent. Best? yup memang best sebab kita buat krn Allah. Ikhlas tu penting dalam setiap benda yg kita buat. Menyesal? nauzubillah, of course tak rasa menyesal walau sikit pun tak pernah fikir pasal tu rasa lega and syukur lg adalah bila Allah dah gerakkan hati.
Apa yg buat saya berubah?  
Solat!! dari hanya solat kejap buat kejap tak kepada solat cukup 5 waktu its bcz of heartbroken. That time I really need Allah, hati tak tenang. It started from solat and doa, dalam masa 2 weeks terus rasa tenang and rasa happy its so miracle! Allah makbulkan SEMUA doa. Masa tu barulah sedar dgn kekuasaan Allah disebabkan rasa syukur teramat sgt saya dekatkan diri pada Allah. Janganlah tinggal solat, terbuktilah yg solat itu tiang agama.
Al-Baqarah [45] ''Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk''

Lebih kurang 4 or 5 bulan lepas tu, barulah tergerak hati nak pakai tudung, tergerak hati je tau tapi tak pakai2 juga. Kenapa? sebab rasa takut apa yg orang cakap, terlalu amek kisah sgt dgn apa yg orang fikir. So bila dah lama2 I've decided utk pakai pergi kelas je. I wanna try! utk beranikan diri why not..Tak kisah lah orang nk kutuk ke sebab pakai kejap2, orang nk ckp sebab berfesyen ke terikut2 orang ke. Diri kita hanya kita je yg tahu. Hidup ni tak boleh sangat kalau nk fikir pasal apa orang cakap. Dalam masa final year saya mula belajar agama sikit2. Alhamdulillah, habis je final year diploma cuti 5 bulan barula betul2 mendalami ilmu Allah. MasyaAllah, bila dah kenal islam betul2 barulah sedar ilmu Allah tu luas. Rasa menyesal pula sebab tak sedar benda ni dari dlu. Dah umur 21tahun baru nak start from basic. Kasih sayang Allah to his slave is so high. Bila kita dekatkan diri padanya Allah tolong memudahkannya. Perubahan luar dalam sgt penting tapi percaya la once uols solat 5waktu, baca quran, kenal Allah, kenal islam automatically peribadi diri akan berubah. Mungkin dulu kurang rasa malu skg rasa lebih malu, dlu suka mengumpat skg kurg mengumpat bercakap yg perlu. Kita sendiri akan nampak perubahan tu nnt.

I knw, kesempurnaan sebagai muslimah tak terlaksana kalau setakat pakai hijab je. ''Kesempurnaan'' dlm mengenakan hijab pun saya still tak capai lagi. InsyaAllah one day, I'm still struggling to be a better muslimah. Saya masih belajar mendalami ilmu Allah moga Allah panjang umur agar dapat saya beristiqomah. Penting utk kita tingkatkan iman setiap hari, salah satu tips baca quran walaupun sekali sehari. Saya bukan lah baik sangat atau nak tunjuk baik terlalu banyak lg kekurangan. Siapalah saya dikalangan orang2 yg lebih tinggi ilmu agama nya. Kita semua ada dosa utk bertaubat.

So my advice is we need to encouraged people who want to change. Give them support, jgn perkecilkan perempuan bila nak pakai tudung walaupun sekejap2 kerana ia membantu kpd perkara asas dlm perubahan. Jangan berpaling pada orang lain bila kita ada masalah, heartbroken, hati tak tenang and so on terus lah tuju pada Allah. Allah tempat penyelesaian. Dgn rasa rendah diri I just wanna share my experienced to all my friends tiada niat apa-apa atau nak tunjuk diri baik, just wanna show you guys this is how Allah bagi hidayah to me and I really hope Allah give me taufiq. Its different between taufiq & hidayah. I knw woman out there ramai yg dah terasa nak pakai hijab. Just go on with your intention. Masa depan kita adalah akhirat orang sekeliling takkan bantu kita for our future. Doakan saya sentiasa beristiqomah,tak jemu utk belajar ilmu Allah dan mendapat taufiq dari Allah so I can be a better muslimah. Buat sesuatu kerana Allah. Hidayah Allah bagi sekali je, bila dah dapat tu jaga and improve yourself.  Same goes to me. Saya doa kan moga Allah panjangkan umur kita dan selamatkan kita dunia akhirat. Amin



Monday, September 3, 2012

Ukhwah Silaturrahim


   Ukhuwah ialah ikatan jiwa yang melahirkan perasaan kasih sayang, cinta, dan penghormatan yang mendalam terhadap setiap orang, di mana keterpautan jiwa itu ditautkan oleh ikatan akidah Islam, iman dan takwa.

    " Keutamaan yang paling utama adalah kamu menyambung orang yang telah memutusmu, kamu memberi orang yang tidak pernah memberimu dan mememaafkan orang yang mencelamu". (HR Ahmad No - 15065)..

   “ Dan orang-orang yang menghubungkan apa-apa yang Allah perintahkan supaya dihubungkan , dan mereka takut kepada Tuhannya dan takut kepada hisab yang buruk. . Yaitu mengadakan hubungan silaturahim dan tali persaudaraan.” Surat Ar-Ra'd [13]: 21
  
    Dari Abu hurairah Ra, ia berkata :
Rasulullah SAW bersabda :"Janganlah kalian saling dengki, jangan saling meninggikan harta, jangan saling membelakangi, Jadilah kalian hamba- hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim itu saudara muslim yang lainnya, tidak boleh berbuat zalim kepadanya, tidak boleh merendahkannya, tidak boleh
menipunya, dan tidak boleh menghinanya. Takwa itu ada disini. "Beliau menunjuk dadanya tiga
kali". cukup jahat seseorang yang menghina saudaranya sesamamuslim. Setiap muslim atas muslim
yang lain haram darahnya, hartanya dan kehormatannya" (HRMuslim).

   "Tidaklah halal bagi seseorang Muslim memutuskan hubungan dengan saudaranya lebih
dari tiga hari, jika ketemu ia saling mengelak. Yang paling baik diantara keduanya adalah yang memulai
salam" (HR Bukhari Muslim)

   “Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatupun. Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibu-bapak, karib kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh, teman sejawat, ibnu sabil, dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri.” (An-Nisa`: 36)
 
Hikmah dari silaturrahim,
1. Tanda hamba Allah yg beriman (QS 8:75),
2. Dicabut tanda kesombongan pada dirinya,
3. Diangkat darjatnya disisi Allah krn kerendahan hati,
4. Tidak masuk golongan celaka (QS 3:112),
5. Panjang umur, "Hati damai menyihatkan badan",
5. Membuka rezeki & memudahkan urusan,
6. Akhlak terpuji para Aulia Allah,
7. Meraih redha Allah untuk masuk SyurgaNya, "Tdk akan masuk Syurga untuk pemutus silaturrahim".
8. Melembutkan hati, mencairkan suasana & tumbuh saling sayang,
9. Meraih syafaat & bersama Rasulullah di Syurga Allah,
10. Disayangi Allah & para MalaikatNya, "Para penyayang itu disayang Maha Penyayang", "Sayangi mahlukNya dibumi maka para penghuni langit menyayangimu".
 
Macam mana hidup kita nak tenang kalau dalam hati kita masih tersimpan kebenciaan dan rasa permusuhan sesama muslim? kawan-kawan? keluarga?
 
Rasulullah SAW pernah memberikan nasihat kepada para sahabat, "Hendaklah kalian mengharapkan kemuliaan dari Allah". Para sahabat pun bertanya, "Apakah yang dimaksud itu, ya Rasulullah?" Beliau kemudian bersabda lagi, "Hendaklah kalian suka menghubungkan tali silaturrahim kepada orang yang telah memutuskannya, memberi sesuatu (hadiah) kepada orang yang tidak
pernah memberi sesuatu kepada kalian, dan hendaklah kalian bersabar (jangan lekas marah) kepada orang yang menganggap kalian bodoh" (HR. Hakim).

Dalam hadis lain dikisahkan pula, "Maukah kalian aku tunjukkan amal yang lebih besar pahalanya daripada solat dan shaum?" tanya Rasulullah SAW kepada para sahabat. "Tentu saja," jawab mereka. Beliau kemudian menjelaskan :

"Engkau damaikan yang bertengkar, menyambungkan persaudaraan yang terputus, mempertemukan kembali saudara-saudara yang terpisah, menjembatani berbagai kelompok dalam Islam, dan mengukuhkan tali persaudaraan di antara mereka adalah amal soleh yang besar pahalanya.
 
Barangsiapa yang ingin dipanjangkan umurnya dan diluaskan rezekinya, hendaklah ia menyambungkan tali silaturahmi" (HR. Bukhari Muslim).
 
#NOTETOMYSELF

Thursday, August 2, 2012

Belajar tajweed online

 Guys, u must know in Islam ilmu tajwid is much important and it is complusory for muslim to learn and practice. Here is the link http://tajweedinenglish.com/ . Belajar secara online is just for our second initiative tapi belajar secara berguru adalah sebaik-baik belajar. InsyaAllah dipermudahkan segala urusan

Friday, July 20, 2012

Hasbi rabbi jalallah...

Andai aku bisa mengulang waktu yang hilang dan terbuang
Andai aku bisa kembali hapus semua pedih dan silam
Andai mungkin aku bisa, kembali ulang segalanya
Tapi hidup takkan bisa meski dengan air mata.

Hitam putih di hidupku menjalani takdirku
Tiada satu tersembunyi, tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi Engkaulah saksinya.
Kau yang Maha Mendengar, Maha Melihat, Maha Pemaaf.

PadaMu hati bertaubat
Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Penyayang
Ku mohon perlindungan darimu ya Rabb.